sunnuntai 14. elokuuta 2011

Perinteinen tanhupuku? Ei kiitos!

Miss Suomi, Pia Pakarinen, esitteli kansallispukunsa Miss Universum –kisoihin viime viikolla. Tänäkin vuonna Miss Suomen kansallisasusta kuultiin enemmän negatiivisia kuin positiivisia kommentteja. Tottahan se toki on, että kun lattarimaiden edustajat rynnivät kisapaikalle näyttävissä karnevaaliasuissaan, jäävät meidän missimme auttamattomasti jalkoihin omissa tanhupuvuissaan. Tästä syystä Suomen edustajat ovatkin viime vuosina jättäneet perinteiset kansallispuvut suosiolla kotiin ja valinneet fantasia-asun, jolla on yritetty pärjätä kilpasisarien värikkäille ja mahtipontisille asukokonaisuuksille. Pia Pakarisen fantasia-asu kuvaa revontulia. Tällä vuosituhannella vain Noora Hautakangas ja Anna Strömberg ovat luottaneet perinteiseen kansallisasuun.


2000 Suvi Miinala jääkuningattarena.

2001 Heidi Willmanin puku esitti revontulia.


2002 Janette Broman oli jääprinsessa.

2003 Anna Strömberg Lapväärtin kansallispuvussa.


2004 Mira Salon suomihenkinen fantasia-asu.

2005 Hanna Ek lumikuningattarena.


2006 Ninni Laaksonen. 2007 Noora Hautakangas Lapinpuvussa.


2008 Satu Tuomisto esiintyi luolanaisena.

2009 Essi Pöysti luotti Marimekkoon.


2010 Viivi Pumpanen kansallispukukierroksella jääkuningattarena.


Toki jo viime vuosituhannellakin muutamat Miss Suomet sanoivat piupaut perinteille ja saivat kansan syvät rivit keskustelemaan. Vuonna 1983 Nina Rekola aiheutti valtaisin kohun, kun hän ensimmäisenä Miss Suomena valitsi kansallispukukierrokselle fantasia-asun. Ninan napaketusta tehty nahka-asu herätti kummastusta ja vihastusta niin eläinsuojeluaktivisteissa kuin perinteisiin kansallispukuihin tottuneissa suomalaisissakin.

1983 Nina Rekola


1990 Tiina Vierto tonttutyttönä. 1992 Kirsi Syrjänen esiintyi Marimekossa.


1996 Lola Odusogan harmaan asukokonaisuuden oli tarkoitus esittää Universumia.


1997 Karita Tuomolan "perhonen" nähtiin myöhemmin muokattuna Mira Salolla.


Kuvat: Miss Universe org.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista, että niin moni missi on esiintynyt jääkuningattarena vaikka olisihan Suomesta paljon muutakin esiteltävää kuin lumi ja jää. Esimerkiksi tuhannet järvet ja metsät sekä suot. Tai teknologia kännykköineen. Ja mitä olisi suomalainen kulttuuri ilman saunaa? Olisi varsin eksoottista kävellä lavalle pyyhe ympärillä, koivuseppele päässä ja vasta/vihta kädessä.