sunnuntai 3. helmikuuta 2008

Kokenut konkari vai kokematon keltanokka?

Tänään illalla se sitten tapahtuu. Yksi kymmenestä ehdokkaasta valitaan Miss Suomeksi ja siten ehkä vuosiksi eteenpäin lehtien vakiokasvoksi ja tv-ohjelmien näpsäkäksi juontajaksi.

Miss Suomeksi ei tulla sattumalta. Kisaa ennen on käytävä voittamassa osakilpailu tai lähetettävä niin korkeatasoiset kuvat Finnartisteille että tulee valituksi semifinaaliin. Pääseminen finaaliin tarkoittaa varsinaisen kilpailuosuuden käynnistymistä. Kolmelle tämän vuoden missiehdokkaalle siinä on jotain erikoista: Miss Suomi 2008 on Johanna Ahlbäckin, Jenna Konkolan ja Hanna Virkin ensimmäinen kauneuskilpailu. Ahlbäck ja Virkki kiersivät toki tukun osakilpailuita varmistaakseen semifinaalipaikkansa, mutta Konkola pääsi kilpailuun valokuvien avulla. Kokemattomuus tarkoittaa samalla tuoreutta, raikkautta ja kiinnostavuutta, mutta sillä saa myös miinuksia: Jenna Konkolan vahvuuksia listatessaan Iltasanomien toimittaja laittoi hänelle miinukseksi kisakokemuksen puutteen. Se on harmillista se.

Suomessa on lähes 150 erilaista kauneuskilpailua ja osaan vielä erillisinä tapahtumina järjestettyjä osakilpailuita. Näillä tantereilla haetaan kokemusta ja niinpä on luonnollista että samoja tyttöjä näkee kiertämässä kilpailusta toiseen voittoja metsästämässä. Parhaat pärjäävät kaikissa, osa kiertää kilpailuja kauan ennen kuin menestystä alkaa tulla, osa ei pärjää missään eikä koskaan. Lavakokemuksen hankinta näkyy konkareilla luontevana ja varmana esiintymisenä sekä esiintymisestä välittyvänä tilannetajuna. Kokemattomammat kilpasisaret kävelevät kummallisesti, unohtavat koreografiat ja keskittyvät lähinnä pysymään edes säällisessä ruodussa muiden mukana. Epävarmuus saattaa purkautua hihittelynä tai kasvojen paljastaessa juuri tehdyn mokan. Se ei ole paljoa kauneuskilpailijalle, jonka pitäisi muutaman kuukauden päästä erottua edukseen kansainvälisissä kauneuskilpailuissa. Jos Suomessa kilpailu on kovaa, kansainvälisellä tasolla se on armotonta. Osaa ulkomaisista misseistä on valmennettu voittoon lapsesta saakka. He ovat varmoja esiintyjiä ja kirurgin veitsi on viimeistellyt mahdolliset kauneusvirheet pienimpään minimiin. Näiden kehäkettujen joukossa ei auttaisi kilpailla toista kertaa elämässään.

Miss Suomeksi voi kuitenkin päästä täysin kilpailukenttien ulkopuolelta. Kokematon ehdokas voi peittää kokemattomuutensa synnynnäisen karismansa ja tuoreuden ja raikkauden avulla. Joskus tuomaristot tuntuvat kuin hakevan uusia kasvoja: Ninni Laaksonen ja Hanna Ek olivat omina vuosinaan samalla lähtöviivalla kuin Ahlbäck, Konkola ja Virkki tänään. Kummallakin oli kilpailukokemusta muutaman osakilpailun verran. Samaan kokemattomien joukkoon kuuluivat myös Laaksosen perintöprinsessat Sini Vahela ja Karoliina Yläjoki. Tänään illalla käytävä taisto onkin mielenkiintoinen mittelö kokemuksen ja kokemattomuuden kesken. Numerolla kymmenen kilpaileva Jaana Taanila on kilpaillut 15-vuotiaasta saakka ja menestynytkin kilpailuissaan lähes poikkeuksetta. Numerot yksi, kaksi, kahdeksan ja yhdeksän ovat myös kokeneita missiveteraaneja, joilla on titteleitä Festivaalimissistä Hymytyttöön ja osalla jopa kansainvälisiä kauneuskilpailuita takanaan. Hanna-Maria Mannerin hienon lavaolemuksen taustalla on Model 2007 – mallikilpailun voitto.

Illasta tuleekin erittäin mielenkiintoinen paitsi korkean tason, myös tyttöjen taustan vuoksi. Valitaanko Miss Suomeksi uunituore untuvikko vai Resiinaralli Tytön perintöprinsessa vuodelta 2006?

Ei kommentteja: