lauantai 28. helmikuuta 2009

Kohumissiä metsästämässä!

Eino Makusen kerrotaan sanoneen missikisojen viimeisen finaalin olevan käsillä silloin, kun lehdistön lehterit ammottavat tyhjyyttään. Kovin ahdasta ei tänä vuonna ollut Hotelli Arthurin lehdistötilaisuudessa kaksi viikkoa sitten, mutta yllättävän näkyvässä roolissa missit ovat mediassa saaneet silti paistatella. Liberecin loistava talviurheilumenestys on napannut suurimmat lööpit, mutta otsikoihin ovat missitkin päässeet siinä sivussa milloin rohkein kuvin, milloin meikkaukselle vallatuin inva-vessoin.

Tuskin oli finalistit saatu valittua niin jo kaksi semifinaalissa karsittua, ulottuvuuksiaan kirurgin luona paikkaillutta missikokelasta kutsuttiin studioon esittelemään varustuksiaan ja päivittelemään karsiutumistaan. Ilta-Sanomissa väläyteltiin silikonikaksikolle tarjolla olleen jopa mahdollista kansainvälistä menestystäkin! Kansainväliset kauneuskilpailut ovat kuitenkin ensisijaisesti esiintymiskilpailuja: kokonaispaketti ratkaisee ja hyvä esiintyjä kurvaa karismallaan taatusti rinnanmitalla ohi suuremmalla kuppikoolla varustetun silikonisisaren. Silikonikohu haudattiin kohtuullisen nopeasti eilisen uutisiin.

Kun silikonit saatiin käsiteltyä, päätti Iltalehti testata kahden missisuosikin yleissivistyksen tasoa. Tulokset eivät todellakaan olleet huipputasoa, ja artikkeli levisikin nopeasti netissä eri foorumeilla ja palstoilla lisäkommentein ”katsokaa nyt kuinka tyhmiä nuo ovat”. Tämä lienee ollut tarkoituksenakin: milloin tangokuninkaallisten yleissivistystä on viimeksi kyselty? Entä jääkiekkoilijat, ei mikään akateemisten ala liene sekään! Misseistä haluttiin tehdä typeriä koristeita, ikään kuin kauneus ja älykkyys eivät mahtuisi samaan päähän.

Yleissivistys ja kyky muistaa erinäisiä vuosilukuja ei kuitenkaan millään lailla kerro ihmisen älykkyydestä. Älykkyytenä voidaan pitää taitoa soveltaa opittua nopeasti sekä abstraktien käsitteiden ymmärtämistä. Eiköhän älykäs ihminen löydä muistinsa tueksi nopeasti tarvitsemansa tiedon ja pysty soveltamaan hankkimaansa ”pääomaa” nimenomaan tiedon hankkimiseen. Miss Suomea ei valita pätemään visailuissa vaan esittelemään vaatteita, juontamaan tapahtumia ja edustamaan Suomea Miss Universum –kisassa. Siellä jenkkijärjestäjiä ei Tali-Ihantalat paljoa hetkauta kun eivät todennäköisesti tiedä edes missä koko Suomi sijaitsee. Missi ei työssään tarvitse jääkiekkoilijaa tai tangokuningatarta enempää tietoa Suomen eri sotien vuosiluvuista ja inflaatiolle isä-google antaa nopeasti monta eri vastausta. Eri asia olisikin sitten olla huolissaan yleisesti parikymppisten yleissivistyksen tasosta, mutta siihenkin muutaman missiehdokkaan otos on yleistettäväksi liian suppea.

Median kohunhakuisuus sai koomisimmat piirteensä tämän viikon torstaina, kun Iltasanomat uutisoi erään missikisaajan päähän pudonneesta ”missifanin” laukusta. Herrasväet, missä lintukodossa asumme, kun laajalevikkisellä lehdellä ei ole muuta kirjoitettavaa! Herää kysymys, miksi misseistä pitäisi tehdä kohujuttuja? Veikkaan, että misseys instituutiona kiinnostaisi kansaa enemmän puhtaana ”muinaisjäänteenä”, kuin väkisin väännetyillä kohujutuilla höystettynä. Kun ”pakollisia” seksitanssijoita ei saatu tällä kertaa kovasta yrityksestä huolimatta yltämään finaaliin, olisi finalistikymmenikön ”puhtaudesta” voinut tehdä painavamman argumentin. Julkkismaailma on jo tarpeeksi täynnä erilaisia ”pullavia pikkublondeja”, joilla on tarpeena näyttää kaikki ja vielä vähän enemmänkin kun vain joku on kuvaamassa. Tyylikäs, asiallinen ja kunnollinen Miss Suomi olisi taatusti kiinnostava julkkislöytö kaikenmaailman tyrkkyjen joukkoon.

Ei kommentteja: