keskiviikko 4. helmikuuta 2009

Miss Suomi -kilpailu uudistuu - valitaan Miss Media!

Miss Suomi –kilpailu uudistuu – valitaan Miss Media!

Eilen tiistaina pidetty lehdistötilaisuus Miss Suomi –kilpailun uudistuksesta keräsi kasinollisen väkeä todistamaan uutta kruunua ja hitusen muuttunutta Miss Suomen valintatapaa. Tänä vuonna kansa äänestää mieleisensä missin voittajaksi ja perintösijat jakaa tehtävää varten koottu raati. Uudistusta pidettiin iltapäivälehtien sivuilla ”historiallisena”, mutta loppujen lopuksi se ei muuttane mitään radikaalisti: parinkymmenen viime vuoden aikana yleisön valitsema missi on viisi kertaa jäänyt kolmikon ulkopuolelle, muina kertoina missikolmikon kokoonpanossa ei olisi muuttunut mitään muuta kuin ”kauneusjärjestys”.

Missikolmikon kauneusjärjestyskin on varsin epävakaalla pohjalla: keskenään ”keskustelemattomat” tuomarit antavat suosikkikolmikolleen pisteet joiden yhteenlaskettu tulos määrää marssijärjestyksen. Makuja on monia ja erot käytännössä hyvinkin pieniä. Monelle tuomarille valittu missi voi tulla täysin puun takaa: yhden ykkönen voi jäädä kokonaan kolmikon ulkopuolelle muilta tuomareilta jäämättä tulleiden pisteiden takia ja eniten kakkostiloja saanut voi voittaa koko kisan. Näin kerrotaan käyneen esimerkiksi Lola Odusogaa valittaessa – ja Lolahan sentään oli yleisön suosikki. Muita tuomariston ja yleisön yksi yhteen suosikkeja ovat mm. Hanna Ek 2005, Suvi Miinala 2000 ja Tiina Vierto 1990. Virallisesti kauimmaksi tuomareiden suosiosta on jäänyt vuoden 1995 yleisönsuosikki, Hanna-Maria Järvinen, jota ei finaalissa arvostettu edes Suomen neljänneksi kauneimmaksi. Hanna-Maria kuitenkin solmi sopimuksen mallitoimisto Paparazzin kanssa ja on ainoa suomalaismissi, joka on pärjännyt kansainvälisessä Miss Maja –kilpailussa 1990-luvulla. Iltasanomissa päivitellään kansan mahdollisesti valitsemaa ”lyhyttä” missiä. Sellainen oli viimeksi tarjolla viime kerralla, kun 169-senttinen Johanna Ahlbäck valittiin yleisönsuosikiksi. Ja kas, Johannahan on kaksi senttiä kasvaneena Iltasanomien uuden ja kovatasoiseksi kehutun Janina-kilpailun viiden parhaan joukossa!

Miss Suomi –kisan yleisönsuosikeilla on viimeisten parinkymmenen vuoden aikana ollut yksi yhteinen piirre: he kaikki ovat paistatelleet kärkisijoilla myös iltapäivälehtien ja maikkarin etukäteisäänestyksissä ja veikkausfirmojen kertointaulukoissa. ”Kyllä kansa muistaa”, todetaan radio-ohjelman otsakkeessa ja niinhän kansa tekee: se jonka kuva on joka puolella jää mieliin ja saa hyvät pisteet finaali-illan äänestyksessä. Medialla on suuri vaikutus ihmisen käyttäytymiseen ja positiivisen kuvan jostain missistä luodessaan media leipoo samalla loistavan ”Yleisön ihannetytön”. Niistä, joiden voittoa ei toivota, kaivetaan esille kaikenlaista lokaa ja likaa ja ensimmäisen kiven heittäjä löytyy aina. Jossain kotiensa kätköissä tällä hetkellä piileksivien tämän vuoden semistien kannattaakin rauhassa kypsytellä päätöstä osallistumisestaan: jos jotain et halua lehtien välityksellä maailmalle kertoa, niin pidä tiukasti kiinni kotisohvan karmeista 13.2.2009.


Helmikuussa 2002 missiyleisö haukkoi henkeään, kun ”ammattimainen” tuomaristo tiputti kärkikolmikosta sinne ulkonäön ja esiintymistaidon puolesta eittämättä kuuluneen Sara Enlundin. Internetin keskustelupalstoilla on uudistuksen myötä kauhisteltu ammattimaisen tuomariston jäämistä taka-alalle varsinaista missiä valittaessa. Miten lähelle ”ammattilaistasoa” pääsee tuomaristo, jossa istuu hotellinjohtaja, kellokauppias, entinen urheilija ja ylipainoinen toimittajasetä? Eivätkö he jokainen pallillaan edusta kuitenkin tavallista kansaa? Jos tuomaristo näkeekin missin haastattelutilanteessa jännittämässä hassuja kysymyksiä uimapuku päällä, on todellisempi esiintymispaikka missille miljoonayleisön edessä suorassa televisiolähetyksessä. Sen ääressä istuu tänä vuonna aktiivinen tuomaristo, joka valitsee heitä eniten miellyttävän missin edustamaan itseään 1.3.2009.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tama Arttuhan puhuu asiaa!

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin hyvin kirjoitettu!